KİTAP ÖZETİ : Bir Psikiyatristin Gizli Defteri - Gary Small,Gigi Vorgan

'' Bu kitap zihinsel hastalığı olan ve kendinde yardim alacak gücü bulanlara adanmıştır.'' notu ile başlıyor kitap.
  Kitabın yazarı Gary Small aynı zamanda bir psikiyatrist ve kitapta geçen tüm olaylar tamamen gerçek ve yazarın gerçek hayatını yansıtmakta.Lakin kitapta bahsi geçen kişilerin ve hastaların isimleri değiştirilmiş.
 Kitabın özetini kısaca anlatmak gerekirse;
    
 ''Gary Small- bir tıp öğrencisi olduğu dönemden başarılı bir psikiyatrist olduğu döneme kadar hayat yolunu ve bu zaman içinde karşılaştığı en ilginç vakaları anlatıyor.1979-2008 yıl arası seçtiği en ilginç,sıra dışı vakaları okuyucularla paylaşmış.Kitapta tam 15 vaka-15 hastanın hayatından,hastalığından ve tedavi surecinden bahsediliyor. Bu vakaların bir kaçına göz atalım; 
  
 ''Elimi Tut Lütfen ''   

  Hasta Kenny Miller bir erkek ve evli,lakin karısından ayrılmak üzereler.Bir-birlerine aşık olmalarına rağmen Kenny'in saplantısı yüzünden ilişkileri çıkmazda.

 Kenny üçüncü kez sol kol bileğinin kırılmasıyla birlikte acile kaldırılınca doktorlar şüphelenmeye başlarlar.Kenny'in psikolojik sorunları olduğunu düşünen  doktoru psikiyatrist Dr.Gary Small'dan yardim istiyor.Anlaşılıyor ki,Kenny sol koluna karşı antisimpati duyuyor ve kolunu kestirmekte kararlı.
 Kenny '' Vücut Bütünlüğüne İlişkin Kimlik Bozukluğu '' hastalığına yakalanmış bir hastaydı ve bu yüzden sol kolunun onu çirkin,kusurlu,engelli yaptığını hissediyordu ve üstelik bu hislerini herkesten saklıyordu.
Karısıyla arası Cadılar Bayramında aldığı tek kolu adam kostümünü neredeyse her yerde -evde,dışarı yemeğe çıkarken,sinemaya giderken giymesiyle birlikte bozulmuştu.Karisi artık Kenny'nin bu rezilliklerine dayanamıyordu. Üstelik Kenny çocuk sahipi de olmak istemiyordu.
Kenny'nin teşhisi konulduktan sonra tedaviye başladı ve her şey yavaş yavaş iyiye gitmeye başladı.


''Bebek Aşkı''


 Hasta Anne Drexler 20'li yaşların ortasında,yalancı ya da histerik gebelik diye bilinen psödosiyezi son derece ender rastlanan hastalığa yakalanmış.

 Histerik gebelikte gerçek gebeliğin tüm tipik işaretleri ve belirtileri ortaya çıka bilir.Lakin hasta gerçekte hamile kalmaz.Bu hastalığın altında yatan sebep psikolojik nedenlerdir.Genelde bu kişiler hamile kalma arzusuyla yanıp tutuşurlar. Anne Drexler'de anne olma arzusuyla yanıp tutuşan ve bir çok defa yalancı hamilelik yaşamış ve bunu kabullenemeyen bir hasta.Dr.Small Anne'nin geçmişini araştırırken onun neden bu hastalığa yakalandığının sebebini buluyor.

''Delicesine Endişeli''


 Hasta Carol Wilson kocasını kaybetmiş ve bir oğlu var.Oğlu birinci sınıf tip öğrencisi.Carol'da Munchausen sendromu olarak bilinen - dikkat çekmek için hastalık uyduran psikolojik rahatsızlık var.

 Carol'da bu hastalığın altında yatan psikolojik sebep-kocasını kaybetmesi lakin üzüntüsünü yasaya bilmemesinden kaynaklı.Bütün hayatını oğluna bağlamış aşırı müdahaleci bir anne.Oğlunun bütün ilişkilerine karışan,küçük bir grip salgınına bile yakalandığında sanki beyninde tümör varmış gibi uydurma fikirlere sahip aşırı endişeli Carol oğlunun başka bir eve taşınmasıyla birlikte psikolojik sorunları ve hastalığı da ilerlemeye başlar. En son Carol oğlunun tip öğrencisi hastalığına yakalandığını iddia ederek endişe duymaya başlar.
 Bu hastalık doktorların neredeyse yüzde altmışını eğitimlerinin bir noktasında etkilediği düşünülür.Bu hastalık ciddi bir hastalığa yakalanmak konusunda aşırı düşünmek ve endişelenmektir.Tip öğrencilerinin deneyimi ve bilgisi artıkça kaygıları da azalır ve hastalık kaybolma eğilimi gösterir.
 Carol'un bu düşünceleri oğlunun hoşuna gitmez ve Dr.Small'dan yardim ister.Dr.Small Carol'un evini ziyarete gittiğin de dikkatini evdeki birinci sınıf tıp öğrencisi kitapları çeker ve bu sırada annesinin yanına ziyarete gelen Michael'den kitapların onun olmadığını öğrenir.Michael bu duruma çok kızar ve annesinden hesap sorar.''Tıp öğrencisi ben miyim sen mi ? Neden benim sınıf arkadaşımmış gibi davranıyorsun anne? sorusuna karşılık Carol ''Sana daha yakin ola bilmek için cevabini verir.Tartışmanın büyüdüğünü gören Dr.Small duruma müdahile eder ve aslında ''Tıp öğrencisi hastaliginin'' Carol'un oğlunun değilde kendisinin yakalandığını anlar.Bunu Carol'a söylediği zaman ''Ama ben tıp öğrencisi değilim'' yanıtını alır.Michael ''Ama benim kitaplarımı benden çok okuyorsun'' cevabini alınca,Dr.Small okuduklarının tıbbi sorunlarla ilgili endişelerinin artırdığı ihtimalini Carol'a anlatır ve onu tedaviye ikna eder.
 Carol'un hastalığı ''Munchausen sendromu'' ve aynı zamanda ''Tıp öğrencisi hastalıgı'' ile karışık bir vakaydı.

''İsiklar Sönerken''


 Hasta Susan Wagner 40'li yaşlarda bir psikolog ve bir iş adamıyla evli.Çocuklar büyüyüp evden ayrıldığından beri evliliklerinde ters giden bir şeylerin olduğundan endişeli.Kendisi başarılı bir psikolog olmasına rağmen kendi iç sorunları ile başa çıkamıyor ve başka bir psikolog yardımına ihtiyacı var.

 Çift terapi için kocasıyla birlikte Dr.Small'dan yardim istiyor.Şikayeti kocasının yat aldığından beri uzun sureli denize açılması ve yatı ile fazla vakit geçirmesi ve evliliğinin onu eskisi kadar mutlu hissettirememesidir.Kocası Raymond Wagner son derece karısıyla ilgili,sakin ve anlayışlı birisi.Yat onun hayallerinden biri olduğunu ve denizi çok sevdiğini her fırsatta dile getiriyor.Susan denizi sevmiyor ve bu yüzden kocasıyla birlikte yat seyahetine de çıkmıyor.Kocasının yata olan sevdasını anlayışlı karşılıyor lakin son iki yıldır  kocası yatı aldığından beri bir şeylerin ters gittiğinden şüpheli..Dr.Small Susanın içindeki bu sıkıntıların ne olduğunu araştırırken yanına gelen bir kadının onu sahtecilikle suçlaması ile birlikte her şey açığa çıkıyor. 20'li yaşların sonlarında olan Francesca elindeki fatura kağıdını Dr.Small'a göstererek kocasının onun yanında ne işi olduğunu ve Susan Wagner'in kim olduğunu sorar.Dr.Small şaşkınlık içinde Francesca'ya bu soruyu kocasına sormasını hastaları hakkında bilgi veremeyeceğini söyler.Francesca sinirli bir şekilde odadan çıkar ve kendisi Susan'la yüzleşir.Aslında Susan endişesinde haklıydı lakin psikolojik sorunu olan kendisi değil kocasıymış.
 Tam bir oyuncuydu Raymond iki kadını aldatmakla kalmamış Dr.Small'u bile kandırmayı başarmıştı.Raymond sosyopattı.Sosyopatlar şahsi kazanç uğruna yaşam boyunca aldatmaca sergilerler.Pişmanlık ve empatiden yoksundurlar.İnsanlar genelde sosyapatların hırsız,cani,katil gibi suçlular olduğunu düşünürler.Oysa zeki sosyopatlar bazen hiç yakalanmazlar ve büyük şirketlerin başına geçerler.Bir sosyopati tedavi etmek mümkün.Ancak sosyopatinin derecesi ileriyse tedavisi yoktur.
NOT: Hikayenin sonunda GASLIGHT/Işıklar Sönerken filmini örnek veriyor.Filmde adam öyle bir yalancı  ve sahtekar ki karısını asıl delinin o olduğuna inandırıyor.

 Bundan başka kitapta Seksi Bakış,Bayılan Kız Öğrenciler,Kafa Üstü Duran Çıplak Kız,SahtePsikiyatrist,Biçimsiz Alışveriş,Rüyalardaki Düğün v.b gibi bir çok örnek sıra dışı vakalar var.


 KİTAP HAKKINDA BENİM ŞAHSİ YORUMUM :

 Öncelikle şunu belirteyim ki, ister psikoloji okuyanların, ister sadece merakı olanların okuya bileceği bir kitap.Kitapta aslında fiziksel hastalık gibi gözüken psikolojik rahatsızlıklara dikkat çekiyor ve fiziksel rahatsızlık gibi psikolojik rahatsızlığın da son derece normal olduğu ve tedavi gerektirdiği vurgulanıyor.
 Böbreğimiz ağrıdığında,kolumuz kırıldığında nasıl doktora gidebiliyorsak,psikolojik rahatsızlığımız olduğunda da psikoloğa gitmeye utanmamak gerektiğini açıklıyor bu kitap.
 Bir çok vakalar sıra dışı olmasa da merak uyandırıcıydı.Belki de böyle vakaların sayi çoğaldığı ya da etrafımızdaki bazı kişilerde aynı semptomları gözlemlediğim için bana sıra dışı gelmeye bilir.Ancak kitap yorulmadan okuya bileceğiniz başarılı bir kitap olmuş.
 Kitapta geçen olayların kurgu değil gerçekten yaşanmış olması ayrıca bir merak uyandırıyor.Kitabı okurken psikoloğun gerçekten günlüğünü okurmuş gibi hissedeceksiniz.Kitabın yazarlarından biri olan karısı Gigi Vorgan'la nasıl tanıştığı,evlendiği ve evlilik hayati hakkin da kitapta konusu geçmekte.

  336 sayfalık kitabı severek ve keyifle okudum.Bu kitaptan çıkardığım ders:
 ''Bir çok hastalığın sebebi bizim beynimiz ve düşüncelerimizdir.Hastalığı ilerletmekte tedavi etmekte onun elinde.''
''Fiziksel hastalıklar gibi psikolojik rahatsızlıklarda bir hastalıktır ve utanılacak bir durum değildir.''
Gary Small ve Gigi Vorgan
İYİ GÜNLER😘

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

H.G.Wells - Zaman Makinesi kısa özet