–HERCAI,SÜMEYYE KOÇ kitap özeti (uzun)

Kitab'ı alıp okumak isteyenler için bu bir UYARIDIR!!!

Eğer kitabı alıp okuyacaksanız bu yazımı okumamanızı tavsiye ederim.


Hercai serisinin son kitabı Meftun'un uzun özeti için tıklayın..
Hercai uzun özeti 

 Bu yazım da Hercai romanının konusu ve özeti hakkında bilgiler yer almaktadır!
 Eğer kitabı okumak için vaktim,fırsatım yok sadece kitabın özetini merak ediyorum diyorsanız bu yazım tam sizler için...

KARAKTERLER:

 Baş karakterlerden biri olan Miran Karaman.Çocukluğundan beri intikam ateşi ile yanıp tutuşur ve yıllardır haince planını gerçekleştirmek için bekler durur..
 Hazar Şanoğlu denen adam 4 yaşın da gözünün önünde tek bir kör kurşunla babasının canını alır.Annesi babasının ölümünden bir kaç yıl sonra hakkın rahmetine kavuşunca Miran öksüz kalır ve onu teyzesi Nergis hanım büyütür.Miran'nın birde amcası vardır ancak araları pek iyi sayılmaz.Teyzesi Miran'ı çok sever,teyze kızı Eylül'le kardeş gibiler.
 Miran,Eylül'ün üniversiteden kız arkadaşı olan Gönül'le evlidir.Gönül,Miran'a saplantılı şekilde aşık olunca Miran'ın aklını çeler ve Gönül'e acıdığı için onunla evlenmek durumunda kalır.Ancak hiç bir zaman arkadaşlarının yanında zoraki bir evlilik olduğunu hissettirmezler.Sadece Miran'ın yakınları dışında kimse bu gerçeği bilmez.
 Ancak Miran, çocukluğundan içinde nefret ve öfke taşıyan soğukkanlı biridir ve intikam planı için çok korkunç planlar peşindedir.Onun intikamı silahla değil Hazar Şanoğlu'nun can evinden vurmaktır.Bunun için tam vakti gelmiştir..

 Hazar Şanoğlu soğukkanlı birisidir.İki çocuğu vardır.İkinci karısından olan üvey kızı Reyyan ve oğlu Bedirhan...

 Reyyan Şanoglu 19 yaşın da duru güzeliği olan ürkek bir genç kızdır.Hiç bir eksiği olmasa da her zaman baba sevgisinden muhtaç büyümüştür. Hazar bey üvey kızı olan Reyyan'a kötü davranmasa da sevgi de göstermemiş,bağrına basmamıştır.
 Hazar bey'in karısı Zehra zengin bir ağa'nın kızı olmuş,kocası vefat edince karnında bebeği ile dul kalmış ve Hazar beyle evlenmiştir.Hazar beyle aralarında aşk yoktur.Zira hala aklı da kalbi de eski kocasındadır..
 Bedirhan,Reyyan'dan bir kaç yaş küçük erkek kardeşidir ve bir birlerini çok severler.
 Hazar beyin birde abisi Cihan Şanoğlu vardır.Cihan bey Reyyan'ı üvey olmasına rağmen çok sever,hiç kızından ayırmaz.Cihan beyin karısı ve kızı Havinle Reyyan'ın araları çok iyidir.
 Cihan beyin deli dolu oğlu Azat.Azat çok sinirli,öfkeli ancak özünde yufka yüreğe,merhamete sahip bir delikanlıdır.
 Reyyan da kız kardeşi de ondan çok korkmaktadırlar,öyle ki, aralarında ki iletişim bile kısıtlıdır.
 Birde konakta yıllardır çalışan hizmetçi Fatma hanım ve onun Azat'a aşık kızı Dilan yaşamaktadırlar..
 Reyyanın sırdaşı,tek dostum dediği arkadaşı ve teyzesi kızı olan Elif..

HİKAYE ÖZETİ:

 Hikaye Miran'nın intikam için Midyat'a gelmesiyle başlar.
 Son bir yıldır Reyyan'ı izlettirir ve planının asıl kurbanı Reyyandır.
Reyyanla evlene bilmek için Hazar beyin gözüne girer ve Reyyan'ı ondan ister.Hazar bey Mirana çok güvendiği ve sevdiği için bu izdivaca razı olur.
 Reyyan bu durumdan çok rahatsızdır ve Miranla evlenmeyi kabul etmemektedir.
"Ben sevip evlenmek istiyorum yoksa sadece adını ve yaşını bildiğim bir adamla değil"der.
 Annesinin ve amcası kızı Havin'nin bütün ikna etmelerine rağmen hala itiraz etmektedir."Neden onun gibi yakışıklı,hiç bir kızın itiraz edemeyeceği ,üstelik, zengin bir adam İstanbuldan kalkıp da benimle evlenmek için buralara gelir ki?!"diye kuşku duymaktadır.Ancak içten içe de Mirandan çok etkilenmektedir.
 Havin 17 yaşların da deli dolu bir kızdır ve Reyyan'ı razı getirmek için ikna etmeye çalışır.Konakta sadece bu evliliği istemeyen tek kişi Azattır.Azat hem içten içe Reyyan'ı sevdiği için,hem de Miran'a güvenemediği için bu evliliği istemez.Birde Bedirhan ablasının evlenip konaktan gideceği için öfkeli ve üzgündür.
 Sonunda Havinin ısrarları ve annesinin verdiği güven dolu sözlerle Reyyan kısmen ikna olur.
 Bir iki kez Havinin desteği ile gizlin buluşmanın ardından Miran Reyyanın gönlünü ve güvenini kazanır..
 Miran teyzesi Nergis hanımı ve karısı Gönüllü bu hain plana ortak eder.Nergis hanımı annesi,karısını kız kardeşi olarak Reyyan ve ailesiyle tanıştırır.
 Gönül Miranı kaybetmemek için bu ıstıraba katlanır.
 Nergis hanim,Gönül,arkadaşı her ne kadar Miranı bu intikamdan vazgeçirmeye çalışsa da Miran herkese karşı çıkar ve asla intikamından vazgeçmeyeceğini söyler.
 Miranın amcasının bu intikam planından haberi olmaz.
 Zaman yetişir Miranla Reyyan nişanlanırlar. Reyyan her geçen gün Mirana daha çok aşık olur ve daha çok bağlanır. Zira Miranda öyle ama kendiliğinde kabul etmez.Nefreti o kadar büyüktür ki asla birisine hele hele baş düşmanının kızına aşık olmayacağını düşünür..
 Reyyan'a sahte ilgi sevgi gösterdiğini düşünürken,aslında gerçek olan hislerini açığa çıkarır ama bundan habersizdir.
 Miran, Azat'ın Reyyan'a aşık olduğunu bilir ve bu gerçeği Azat'ın yüzüne çarpınca Azat şok geçirir. Çünkü yıllardır Azat bu gerçeği kendisi bile kabul etmemektedir ve bunu dışarıdan birisi yüzüne vurunca kendine gelir ve artık çok iyi anlar o Reyyan'a deli gibi aşıktır.Ama yapacak bir şey yoktur.Çünkü artık geç kalmıştır. Azat baştan kaybetmiştir.
 Miranla Azat arasında bazen kıskançlık kavgaları olur ama Reyyan bunun sebebini asla bilmez.
 Miranın Reyyana olan ilgisini gören Gönül,Miranın Reyyana aşık olduğunu çok iyi anlar ve kıskançlık krizleri çıkar aralarında.. Zaten Gönül'ü sevmeyen Miran gitgide daha da nefret etmeye başlar Gönüle. Gönül her şeyi Reyyana demekle tehdit eder Miranı, Miransa Gönül'ü boşamakla..
 Gün yetişir düğün olur.Miran için artık sahte evlilik planları hazırdır.Düğünden sonra Reyyanı da alıp Diyarbekir de kiraladığı evde birkaç gün kaldıktan sonra İstanbul'a gidilecek. Gelgelelim ki bu sadece Reyyanın inandırıldığı bir hayalden ibarettir.
 Düğün sabahı sabah kahvaltısında Miran'nın hiç görmediği soğuk bakışları ve tavrı ile karşılaşan Reyyan bunun nedenini sorar. Miransa içindeki öfkeyi ve nefreti kusar. Bu evliliğin sadece oyundan ibaret olduğunu Reyyan'a söyleyince Reyyan'ın dünyası başına yıkılır. Reyyan olanların şakadan ibaret olduğunu düşünsede gerçekler apaçık ortada olur. Çok ağlasa da yalvarsa da Miran onu dinlemez.Kapıyı açıp giderken Reyyan arkasından "bugünü unutmayacağım,sana da unutturmayacağım"der.
Miran"elinden geleni ardına koyma,bendende babana selam söyle..Miran Karaman söylersen tanır hani canına kıydığı Ahmet Karamanın oğluyum ben"diyip,kapıyı çarparak İstanbul'a döner.
 Çaresiz kalan Reyyan "Böyle bir oyun oynayacaktıysa o zaman neden benle evlendi?"  diye düşünürken hemen evlilik cüzdanına bakar ve gerçekler bir kez daha yüzüne çarpılır.Çünkü orada Miran'nın soy ismi sahteydi , yani gerçekte aslında resmi nikah kıyılmamıştı. Ancak Miran'nın unuttuğu bir gerçek vardı. Miran'nın planları dışında gerçekleşen bir nikah daha kıyılmıştı. Aslında Allah katında Reyyan Miran'nın dini  nikahlı karısıydı.Gönülse resmi nikahlı karısı. Nişandan sonra adet gereği dini nikahlarının kıyılması gerektiği söylenmişti ve dini nikahı kıyılmıştı.
 Göz yaşları içinde Reyyan annesini arar olup biteni annesine anlatır.Annesi kızını konağa gelmesi için ikna etmek istese de , Reyyan asla kabul etmez ve dönmeyeceğini söyler.Bu  durumda Zehra Hanım kızını çaresiz İstanbul'a süt annesinin yanına göndermek için uçak bileti ayarlar ve Reyyan Mirandan birkaç saat sonra İstanbul'a gider.
 Zehra hanım kahrolur.Hem kocası katildir, hem de kızı kocasının geçmişte yaptığı bir hata yüzünden kurban gitmişti.Reyyan İstanbul'a gittikten sonra annesinin süt annesinin yanında yaşamaya başlar. Bir süre sonra yanına Midyat ta yaşayan teyzesi kızı Elif de gelir. Elif Reyyan'ın en güvendiği sırdaşıdır.
 Zehra Hanım bir süre olanlardan konaktakilere bahsetmez. Miran'sa Midyat ta bıraktığı arkadaşı Aliden olan bitene dair bilgi ister.Aldığı bilgi beklenmedik olur.Reyyan konağa dönmemiş planı boşa gitmişti.Hazar Şanoğlunun olan bitenden haberi yoktu.En çok da onu şoka uğratan şey Reyyanın ondan birkaç saat sonra İstanbul'a gelmesiydi.
 "Bu kadar gurursuz olamaz" diye düşünmüştü içinden,peşinden geldiğini düşünerek...
 Günler birbirini kovalar... En sonunda Zehra Hanım patlar ve olanları hesap sorarcasına konakta'kılara anlatır. Hazar bey bu durum karşısında şoka girer,ağzını açıp laf etmez.Geçmişi onun yüzüne çarpılınca dilini yutar.Konakta Bu geçmişi bilen tek kişi vardır Cihan Bey.Azat bu durum karşısında deliye döner ve hemen Reyyanın nerede olduğunu sorar.
 Azat, Reyyan'ın suçu olmadığı ve Konağa gelmesini istese de Zehra Hanım kızının yerini kimseye söylemez ve artık onu rahat bırakmalarını ister.
 Gelgelelim Miran Karaman...Her geçen gün Reyyanı özlemeye ve pişmanlık duymaya başlar.Deli gibi Reyyanı aramaktadır..Arkadaşı Arda "Sen Ona aşıksın oğlum" dese de kabul etmez ama artık kendisi de anlamaya başlar.. Reyyansız nefes almadığını, onu istediğini,özlediğini...
Artık Gönüle de katlanamıyor ve ondan kurtulma kararını aldıktan sonra boşanma işlemlerini başlatarak,evini ayırıyor. Çıldırmışçasına Reyyanı arayan Miran'ın günden güne harap olduğunu gören Arda,arkadaşının bu haline dayanamayıp Reyyan'ın nerede olduğunu Mirana söylüyor.
 Miran yağmur çamur bilmeden Reyyanın kapısında yatıp ondan af diliyor.Bu sırada Reyyan'ın hem arkadaşı olan hem de kaldığı evdeki yaşlı teyzenin torunu Fırat polis çağırarak haneyi tecavüzden Miranı gözaltına aldırıyor.Miran,Fırat'tan hem nefret ediyor hem de Reyyandan kıskanıyor.Reyyan tabi bu arada Miran onu bulmadan önce hamile olduğunu öğreniyor.
 Azat bir kez Mirana hesap sormak için İstanbul'a geliyor ama büyük kavga etseler de kurşun sıkmıyor."Sen amcama dua et, o senin ölmeni istemedi"deyip çekip gidiyor.
 Miran bu durum karşısında şaşkınlığa uğruyor "Neden Hazar Şanoğlu bu kadar sessiz,üstelik ölmemi de istemiyor"diye...

 İkinci defa Azat'ın İstanbul'a gelip Reyyan'nın yerini bulduğunu ve alıp Midyat'a götüreceğini öğrenen Miran deliye döner ve telaşlanır.Çünkü Azat son gelişinde ona" Reyyanı bulacağım,onu kendime yar edeceğim,seni de onun hafızasından sileceğim."demişti.Miran günlerce Reyyan ile konuşmaya çalışıp kendini affettirmek istese de,Reyyan asla affetmez ve Miran mecbur Reyyanı kaçırarak, yeni aldığı tam Reyyan'ın hayallerindeki eve getirir..
 Reyyana Azat'ın onu aradığını ve Midyat'a götüreceğini söyleyerek mecbur onunla kalmasını sağlar.. Reyyan gidecek başka yeri olmadığından buna mecbur kalır.Her gün yüzleşme kavgaları ederler. Miran her defa af dilerken,Reyyan nefretini kusar.Reyyan kısa zamanda diğer gerçeklerle de yüzleşir.Zaten Miran'nın Gönül'le evli olduğunu Eliften öğrenen Reyyan,bu kez de Miran'nın anne diye tanıttığı kadının aslında teyzesi olduğunu öğrenir ve Nergis hanımla yüzleşir.. Nergis Hanım ç ok pişman ve mahcup olduğunu Reyyana söylese de Reyyan onu da affetmez. Zamanla Reyyan Mirana nefret etse de aslında içindeki bu nefretin kırgınlıktan ve çok sevmekten olduğunu anlar..
 Miran'nın yanında kalmak için bir nedeni daha vardı..bebeği.. Ancak olabildiğince bebeği herkesten saklamaya çalışıyordu.Bu sırrı sadece Fırat ve kuzeni Elif biliyordu.
 Bir kez Miranın kapattığı evden kaçmayı başaran Reyyan bir sapığın elinden Miran'nın son anda kurtarmasıyla artık ona tamamen mecbur kalıyor.
 Miran zamanla Reyyanı serbest bırakarak tekrar güvenini kazanmayı başarıyor.Artık Reyyan bile Mirandan gitmek istemiyor ama onu affedemiyor da..
 Azatın gelip onları bulması,Reyyan'ın Azatla değil Miranla kalması,hala Miran'nı sevdiğinin kanıtıydı Miran için..
 Oysaki Azat her şeyi herkesi göze alarak tüm konak halkı önünde Reyyanı sevdiğini, onunla evleneceğini,ne olur olsun onu bulup konağı getireceğini söyleyerek herkesi şaşırtmıştı.Bu sebepten hatta iki elti arasında soğuk savaş başlamıştı. Azat'ın annesi oğluna dul bir kız almak istemiyordu.
 Konağ'a Reyyansız dönen Azat,Reyyan ismini herkese yasaklar. Bir daha bu konu açılmaması için herkesi uyarır."O düşmanının yanında kalmayı seçti" der ve konuyu kapatır.


 Düğünden sonra ilk kez Gönül'le Miran'nın teyzesi Nergis hanımın evinde karşılaşan Reyyan kavga ederler.Bebeğini korumak için sert çıkışan Reyyan Gönül'ü hastanelik eder.Hastanede Gönül'ün yanına giden Miran, Gönül'ün "O kız aramıza girdi ve seni benden aldı"söyleyince, Miran "Hayır Gönül, aslında sen bizim aramıza girdin.Ben  Reyyan'a senle evlenmeden yani, 5 yıl bundan önce görüp de aşık olmuştum" der ve  ve orada Gönül'e vidalaşıp gider.
 Reyyan artık annesi ve amcası kızıyla rahatça konuşabiliyordu. Miran onlarla konuşa bilmeleri için Reyyana telefonunu geri vermişti.
 Reyyan Havinle konuşurken Azat'ın tekrardan İstanbul'a geldiğini, arkasından babasının da geldiğini duyunca endişelenir ve evin önündeki korumadan kaçarak Miran'nın şirketine gidip Mirana haber vermek isterken, kapıda Miran'nın amcası ile karşılaşır.
 Miran'nın amcasının olup bitenden haberi yoktur. Miran'ın bir ay kadar İstanbul'da olmayış sebebini Gönül'ün tedavi amaçlı başka şehre gitmeli olduğunu sanıyordu..
Kapıda Reyyan Şanoğlu soy ismini duyunca düşmanını tanır ve deliye döner.Kim olduğunun hesabını sorarken Miran gelir ve ona Reyyan'ın onun evleneceği kadın olduğunu söyler amcası deliye döner."Nasıl olur o senin düşmanın kızı "der.
Bundan kısa bir süre önce Reyyan'ın Hazar Şan oğlunun üvey kızı olduğunu Azat sayesinde tesadüfen öğrenen Miran zaten bin pişman olurken, bugün amcasının karşısında "o zaten Hazar Şanoğlunun üvey kızı der yani benim düşmanım değil.. " Kısa bir tartışmanın ardından Arda Miran'nın amcasının sakinleştirmeye çalışır. Bu sırada Miran Reyyanı kolundan tutup dışarı çıkartır ve neden geldiğini sorar.. Reyyan Havinden duyduklarını Azatın ve Hazar beyin  İstanbul'a geldiğini Mirana anlatır.Zaten bunlardan haberdar olan Miran endişelenmemesi gerektiğini Reyyana söyler ve onu eve bırakır.

O gün Miran'nın sırtından vurulduğu haberi gelince Reyyan çıldırır.Azatın vurduğunu düşünür.Oysaki Azat Miranı kurtarmak için hastaneye yetiştirir.

 Miran'nı kanlar içinde gören Reyyan feryat eder.Onu affettiğini,uyanması gerektiğini bağırır.Ağır ameliyatın ardından yoğun bakıma alınan Miran günlerce gözünü açmaz.
 Reyyan o sırada hayatının şokunu yaşar. Babasını hastanede gören Reyyan onu takip ederek burada ne aradığını öğrenmeye çalışır.Bu sırada arkadaşı sandığı Fırat'la babasının konuşmalarını duyar. Doktor olan Fırat,hastanedeki doktor arkadaşlarının sayesinde Mirandan DNA tahlili alarak Miran'nın Hazar Şan oğlunun öz oğlu olup olmamasını araştırıyordu. Elindeki tahlil sonuçları şok ediciydi.Çünkü orada,Miran Hazar Şan oğlunun özbeöz oğlu olduğu yazıyordu.
 Meğer Hazar beyin suskunluğunun nedeni Miran'nın kendi oğlu olduğundan şüphe etmesiymiş.Artık bu durumda kızı diye büyüttüğü Reyyan onun gelini sayılıyordu.
Reyyan duyduklarından şoka uğrayarak,saklandığı yerden çıkar ve babasının karşısına dikilip,bunların ne demek olduğunu sorar.
Hazar bey tüm geçmişi Reyyana anlatır ;
Meğer geçmişte Mira'nın Annesini görüp beğenmiş ve evlenmişler Dilşah hanımla..Dilşah aslında Hazar beyi değil Ahmet Karaman'ı sevmiş lakin babasına itiraz edememiş.. 3 aylık evlilikten sonra Ahmet'le birlikte kaçmış.O sırada karnında Hazarın oğlu Miran varmış. Tabii Hazar bey Dilşah hanımın hamile olduğunu bilmiyormuş. 4 yıl köşe bucak saklanan Dilşah Hanım ve Ahmet bey en sonda Hazar Bey'e yakalanırlar ve Hazar bey Ahmet Bey'i öldürür.
Duydukları karşısında  şok'a giren Reyyan şaşkınlığın saklayamayarak " Bu durumda Miranla benim ortak kardeşim mi Bedirhan?!" der  "Aman Allah'ım sen ne kadar büyüksün.. Ya ben senin üvey kızın değil öz kızına olsaydım ne olacaktı"diye ah eder..
 Hazar bey Reyyandan bu gerçeği saklanmasını ve zamanı geldiğinde Mirana kendisi söyleyeceğinin sözünü alır.

 Reyyan Miran'nın odasına gelip ona ihtiyacı olduğunu,artık uyanması gerektiğini,onu affettiğini söyleyerek ağlamaya başlar.Zaten herkes Reyyan hastanede kendisini kaybedip bayıldığı zaman hamile olduğunu öğrenmişti.Bir tek Miran bundan habersizdi.Miran'ı sırtından vuran kişinin ne Azat ne de Hazar bey olmadığı da artık ispat olunmuştu..

Peki kimdi Miran'nın gizli düşmanı?!

Bunu sadece Miran gözlerini açıp söyleyebilirdi...

Ve budur Reyyanın haykırışları,yalvarışları Miran'nı kendine getirmişti..Reyyan odadan çıkarken Miran gözlerini açmaya çalışıyordu...



Serinin ikinci ve son kitabı olan Meftunun uzun özetini merak ediyorsaniz tıklayin.

Umarım beğenmişsinizdir...

Yorumlar

  1. Çok güzel yazılmış ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve bloguma ziyaret etdiğiniz için teşekkür ederim 😊❤

      Sil
  2. televizyondakinden daha farkli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet efendim diziden farklı roman.Inşallah çok yakinda dizi ve kitap arasindakı fark ve benzerlikler hakkında yayım paylaşacağım.Izlemede kalın lütfən.. 😊

      Sil
    2. Kitabın film ile hiç bir alakası yok

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Beğendiğiniz için çok mutlu oldum.Yorumunuz için ayrıca teşekkürler 😘

      Sil
  4. bayıldım cok guzel yazmıssın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmeniz benim için çok önemlidir.Yorumunuz için de ayrıca teşekkürler..❤️

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Merhabalar..Hercai serisinin Meftun isimli son kitabinin özeti paylaşılmıştır blogumda..Hikayenin sonunu oradan okuya bilirsiniz.Yorumunuz için teşekkürler 😘

      Sil
    2. Nerden okuya bilyim? Sonda ne oldu?

      Sil
    3. Yukardaki linkten geçit yapa bilirsiniz son kitap için..

      Sil
  6. Peki dilşah yasıyormu ortaya çikacakmı miran babasınin kim oldugunu öğrenecek mi dilsahla hazar tekrar bir araya gelcekmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilşah Miran küçükken ölmüş.Miran babasının Hazar olduğunu öğrenecek.

      Sil
  7. Çok iyi yazmışsınız elerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim var olun💛

      Sil
    2. Qesengdi xosum gelir bu kinodan maraqlidi❤️😘

      Sil
  8. Benimde haytımı blog yaparmısınız

    YanıtlaSil
  9. çok güzel bir kitap hayranım size sizi çok seviyorum ben hercai kitabį ve filminide izliyorum bol sanslar

    YanıtlaSil
  10. kitapda dizide cok guzel amma dizi kitapdan biraz farklki orda reyyanin abisi yok kiz kardesi var

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KİTAP ÖZETİ : Bir Psikiyatristin Gizli Defteri - Gary Small,Gigi Vorgan

H.G.Wells - Zaman Makinesi kısa özet